Basisschool Vrijeschool kennemerland is een vrijeschool in Haarlem-Noord

Basisschool Vrijeschool kennemerland is een vrijeschool in Haarlem-Noord

Als je deeg maakt
gebruik je ook je
hersens.

Gepubliceerd op: 15-09-2023Nieuw

Nieuwsbrief 1 2023-2024

Agenda


Woensdag 20 septemberSportdag klassen 1 t/m 6
Maandag 25 september Koffieochtend met de directie van 8:30-9:30 uur
Vrijdag 29 septemberSt Michael,  les tot 13 uur
Vrijdag 13 oktoberStudiedag Ithaka, geen les
Zaterdag 21 t/m zondag 29 oktoberHerfstvakantie


In deze nieuwsbrief

 • Van de directie
 • Even voorstellen: Evelien Voordouw
 • Sportdag klassen 1 t/m 6
 • St Michaël
 • Kraanvogels voor vrede
 • De Kinderboekenweek
 • Oproep van de tuingroep
 • Klasbord-app: doe de check!
 • Onze school communiceert
 • Overzicht ouderavonden najaar 2023
 • Snelkoppelingen


Van de directie

Beste ouders,


De eerste twee weken terug op school. De kinderen komen steeds meer in de vorm en structuur van het schoolse leven. De warmte gaat uit de lucht en dit maakt het werken op school een stuk aangenamer. De drang om het water in te springen voor afkoeling neemt af en we kunnen ons meer en meer richten op wat er in het klaslokaal plaatsvindt. Langzaamaan doet de herfst zijn intrede en kleuren de bladeren voorzichtig hier en daar geel. De ochtenden worden gehuld in prachtige nevelsluiers. Het vocht in de lucht kleurt de wisselingen van dag en nacht.


Voor de zomervakantie is met het team hard gewerkt aan het schoolplan 2023-2027. In dit plan wordt beschreven waar wij de komende vier jaar aandacht aan willen schenken. Alle ideeën en wensen worden samengevoegd in een planning en komende week voorgelegd aan de MR. Onze jaarplannen (onze rode draad voor het schooljaar) vloeien hieruit voort. Thema's waar wij dit jaar als team ons in gaan onderdompelen zijn:

 • Burgerschap in het vrijeschoolonderwijs (wereldgerichte blik)
 • Duurzaamheid (hoe kunnen wij ons steentje bijdragen)
 • Leerlijn Engels
 • Beleid Meer en Hoogbegaafde kinderen verder uitwerken.

Daarnaast hebben wij als ambitie om als opleidingsschool toekomstige leerkrachten, onderwijsassistenten en een directeur in opleiding op te leiden om nieuwe gemotiveerde collega's klaar te stomen voor ons prachtige vak.


Ik kijk terug op een mooie start van het schooljaar. Onze nieuwe collega's zijn goed gestart en voelen zich opgenomen.


Vriendelijke groet, Maya


Even voostellen Evelien Voordouw


Ik ben juf Evelien, 44 jaar, moeder van Valentijn (15) en Jonah (13) en al 20 jaar werkzaam op de Haarlemse Vrijescholen. Ik heb 17 jaar op de Rudolf Steinerschool in Haarlem Zuid gewerkt o.a. als kleuterjuf. De afgelopen 3,5 jaar heb ik met veel plezier op Vrije School de Lindeboom gewerkt waar ik woensdag nog de vaste juf ben van klas 4. Op Vrije School Kennemerland mag ik dit jaar de maandag lesgeven in klas 3 van meester Polle. Ik heb ze deze week leren kennen als een lieve en leuke klas! De komende tijd mag ik in de kleuterklas van juf Maartje op dinsdag en donderdag invallen, iets waar ik heel veel zin in heb.


Twaalf jaar geleden bracht ik hier Valentijn naar de peuterklas en het voelt dan ook als thuiskomen op deze zonnige school! Mijn lievelingsplek is de Oosterplas, waar ik graag wandel, zwem en mijmer. Ook hou ik van de zee en alle andere bossen en natuurplekken die Haarlem rijk is. Ik dans en zing graag en kan eindeloos genieten van spelletjes spelen.


Vriendelijke groet, Evelien
Sportdag klassen 1 t/m 6


Datum: woensdag 20 september 2023

Plaats: Suomi, atletiekbaan: Sportpark Groeneveld, Kerkpad 59, 2071 CH Santpoort-Noord. www.suomi.nl

Beste ouders van de klassen 1 t/m 6 Kennemerland,

Woensdag 20 september hebben we sportdag met onze school. De kinderen van klas 1 t/m 5 worden om 8.45 verwacht op de atletiekvereniging Suomi. Iedereen verzamelt bij de eigen klassenleerkracht op een eigen plek. De kinderen van klas 6 en de hulpouders melden zich om 8.30 bij juf Wilfra.

We starten met een gezamenlijke (sponsor)loop. Vervolgens krijgen de kinderen hun kaartje van de eigen leerkracht, en start de eerste ronde met spel en sport. Klassen 1, 2 en 3 doen meer spel en sportvormen aan de buitenkant van de atletiekbaan, begeleid door een groep kinderen uit klas 6. De hogere klassen sporten voornamelijk op en binnen de baan begeleid door ouders uit die klassen. In principe brengt u uw kind rechtstreeks naar het veld, en haalt u het daar ook weer. Als u een kleuter eerst weg moet brengen, mag u uw kind natuurlijk iets later brengen.

Programma:

8.30: aankomst kinderen klas 6 en hulpouders klas 4 t/m 6
8.45: aankomst kinderen 1 t/m 5 bij de poort
08.50 - 9.05: duurloop met alle klassen
09.05 - 9.20: kaartjes halen bij de klassenleerkracht en groepsindeling

09.20 -10.20: ronde 1 activiteiten

10.20 -10.35: pauze
10.35 -11.35: ronde 2 activiteiten
11.35 -11.45: spullen inleveren en pauze

11.45-12.00: activiteit klas 6 - leerkrachten 12.00: ophalen van de kinderen

Alvast veel beweegplezier!

Wilfra Marseille

St Michaël


Op vrijdag 29 september zullen wij het St Michaël-feest vieren met klas 1 t/m 6 op het strand bij Parnassia. De kleuters vieren dit feest ook op deze dag. U krijgt via de kleuterleerkrachten verdere informatie.


Klas 1 t/m 6 verzamelt om 8.25 op het schoolplein. De klassen 5 & 6 gaan vanuit daar meteen fietsen met hun klas naar het strand (Parnassiaweg). De klassen 1 t/m 4 rijden om 9.00 weg en zullen dus eerst even naar de klas gaan. Daar worden de groepjes gemaakt en zullen de laatste strand afspraken doorgenomen worden. Alle rijouders rijden zelfstandig naar de parkeerplaats bij Parnassia. Als u een parkeerkaart heeft neem deze dan mee.


Op het strand verzamelen we bij het deel dat verboden is voor honden, direct links. Voor de veiligheid van iedereen mag er niemand in het water.

Op de verzamelplek staan bordjes met het klasnummer erop. Op deze plek legt elke klas de tassen neer en gaat iedere klas gewapend met scheppen, emmers en vormpjes aan de slag om met elkaar een reusachtige draak van zand te maken. Neem dus zelf scheppen, emmers en vormpjes mee. Elke klas zal dit doen en alle koppen wijzen naar het midden van een grote cirkel. Klas 6 maakt een labyrint/ parcours. Tussendoor is er een pauze om het zelf meegebrachte eten en drinken te nuttigen. Daarna gaan de klassen door het labyrint/ parcours van klas 6 en verzamelen we weer om 11.30 uur bij de draken, waar we zullen zingen met elkaar. Vanaf 12.00 uur gaan we weer richting school.


Houd goed de weervoorspellingen in de gaten en pas de kleding aan.

We kijken uit naar een mooi eerste buitenfeest van dit schooljaar.


Vredesweek: Kraanvogels vouwen voor Vrede


De landelijke Vredesweek vindt dit jaar plaats van 16 t/m 24 september. Onze 5de en 6de klas doen mee met het eeuwenoude Japanse ritueel voor vrede: het vouwen van 1.000 kraanvogels. Alle gevouwen kraanvogels worden do 21 september tussen 14 en 16 uur op de Grote Markt uitgedeeld. Zo verspreid onze wens voor vrede zich door de hele stad!


Dit is een initiatief van Stadsklooster Haarlem in samenwerking met Bavo Jenaplanschool, De Hartenlust, Rudolf Steinerschool, Vrije School De Lindeboom, Vrije School Kennemerland, Vrije School Kleverpark en, de Printerette Haarlem.


Iedereen is welkom om mee te vouwen in een van de openbare vouwmomenten:

 • Zaterdag 16 september van 11.00 tot 15.00 uur
 • Dinsdag 19 september van 15.00 tot 18.00 uur
 • Woensdag 20 september van 15.00 tot 18.00 uur
 • Locatie: Kantoor Stadsklooster Haarlem, Oude Groenmarkt, Haarlem

Meer informatie kan je vinden op Vredesweek 2023 | 1000 kraanvogels | Vouw mee! | 16 september – Stadsklooster Haarlem

De Kinderboekenweek


Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Thuis betekent voor iedereen iets anders en thuis bestaat in veel verschillende vormen. Deze diversiteit vieren we dit jaar en zo praten we over de verschillen en gelijkenissen. Hoe kan dat beter dan met boeken? Want ook in boeken komen allerlei thuissituaties aan bod en daardoor stimuleren deze verhalen om het gesprek aan te gaan. 


Op onze school zijn we steeds enthousiaster betrokken bij de Kinderboekenweek. In de week van 4 oktober t/m 15 oktober zullen er diverse activiteiten zijn. Een ware traditie is de boekenmarkt aan het worden. Kinderen en ouders leveren hun boeken in die ze uitgelezen hebben, dubbel hebben of gewoon willen delen en daarmee organiseert klas 6 een boekenmarkt in de gymzaal. De kinderen kunnen hier boeken uitzoeken voor 0,50 cent per boek. Dit brengt elk jaar enorm veel plezier en leeshonger teweeg! Trots delen kinderen hun vondsten en overal ontstaan leeshoekjes waar de eerste bladzijdes al worden omgeslagen.


Een deel van de opbrengst gaat naar nieuwe boeken in de schoolboekenkasten, een ander deel gaat naar het kamp van klas 6.


Dus bij deze een oproep: Hebben jullie kinderboeken voor de boekenmarkt? Lever ze in bij de grote hal! Er staan dozen klaar om de boeken te ontvangen.


De boekenmarkt is op woensdag 11 oktober in de gymzaal. Meegeven: muntjes van 0,50 cent (max. 2,50 euro).


Naast de boekenmarkt doen we nog van alles om stil te staan bij het plezier van lezen. Ouders en grootouders komen voorlezen. En kinderen uit de hogere klassen zullen voorlezen bij de jongere kinderen.


Klas 6 zal op vrijdag 6 oktober een voorlees-evenement organiseren in de gymzaal. De kinderen worden in kleine groepjes voorgelezen in hutten en themahoekjes. In de hogere klassen krijgen de kinderen boekpromoties en tips om goede leesboeken uit te zoeken.


Dit belooft een heerlijke Kinderboekenweek te worden.De tuingroep


Op zaterdag 23 september komt de tuingroep bij elkaar. Wij gaan in de tuin werken van 9.00 tot 11:30 uur. Wil je meehelpen? Helpers met en zonder groene vingers zijn van harte welkom!


Namens de tuingroep, Ellen Vroon (kleuters) en Monique Hoogendoorn (klas 3)


Klasbord-app: doe de check!

De Klasbord-app is ons dagelijkse communicatiekanaal. In de app regel je onder andere de volgende zaken:

 • Absentiemeldingen
 • Intekenen voor oudergesprekken en activiteiten in de klas
 • Berichten van en naar de leerkracht
 • Privacy-voorkeuren

Ook vind je via de app de schoolagenda met daarin alle belangrijke data en handige links naar o.a. verlofaanvragen en de nieuwsbrief.


Zo aan het begin van het schooljaar is het goed om te checken dat de meldingen in de app aanstaan. Ouders kunnen dit zelf naar wens instellen. Ook vragen we ouders om de privacy-voorkeuren in te stellen of indien nodig bij te werken zowel voor de kinderen als voor henzelf. Dit helpt ons om als school verantwoord om te gaan met de privacy van kinderen en ouders.
Onze school communiceert


Communicatie naar ouders en verzorgers toe heeft doorlopend onze aandacht.


Klik op de afbeelding hiernaast om meer te leren over welke communicatiekanalen er zijn en hoe deze worden ingezet.
Aankomende ouderavonden

 • Alle kleuterklassen woensdag 27 september
 • Klas 1 al geweest
 • Klas 2 maandag 25 september
 • Klas 3 wordt nog meegedeeld
 • Klas 4 donderdag 12 oktober
 • Klas 5 dinsdag 26 september
 • Klas 6 dinsdag 19 september


Snelkoppelingen


© 2023 Vrije School Kennemerland
Stock images attribution: Vecteezy.com, used onder free license